­

krombroodjes rapen

Categorie
Zuid-Limburg
Datum
zondag 31 maart 2019
Locatie
Kollenberg
Sittard, Nederland

Al in de vijftiende eeuw werden in Sittard broden uitgedeeld aan mensen in armoede. Dit is in de loop van de tijd langzaam uitgegroeid tot een traditie.

Op halfvastenzondag (Laetare-zondag) verstopte de vader van het gezin in alle vroegte krombroodjes in eigen tuin of in de Kollenberg. De kinderen moesten de broodjes vervolgens gaan zoeken. Hen werd verteld dat die uit de hemel waren gevallen.

Dit gebruik raakte echter na de Eerste Wereldoorlog in het slop. Daarom heeft een aantal Sittardenaren in 1923 het Krombroodrapencomité opgericht om het gebruik in stand te houden.

Sinds de oprichting van het comité vertrekt er met halfvasten elk jaar een stoet richting de Kollenberg waar vanaf de kogelvanger de broodjes uitgegooid worden. Zondagmiddag om 14:30 uur regent het op de Kollenberg dan weer duizenden overheerlijke krombroodjes. Aansluitend op het krombroodrapen is er aan de voet van de kogelvanger een voor iedereen vrij toegankelijk familiefeest.

Dat deze traditie bijzonder en zeer zeker de moeite waard is om in stand te houden bewijst wel het feit dat het krombroodrapen het afgelopen jaar is opgenomen in de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed!

De krombroodjes worden zondagmorgen eerst gezegend tijdens een plechtige Heilige Mis in de St.-Michielskerk. De mis begint om 09:30 uur.

 
 

Alle datums

  • zondag 31 maart 2019

Mergellandroute

­
­
­

route

De Mergellandroute is een door de ANWB uitgestippelde toeristische route en loopt door een van de heuvelachtigste delen van Nederland.
LEES MEER

 

Fietsen

­
­
­

fietsen

Ontdek al fietsend de uitgestrekte plateaus en Maasvlaktes, die worden afgewisseld met gezellige dorpjes en steden.
LEES MEER

 

Wandelen

­
­
­

wandelen

Bij Het Limburgs Landschap kunt u naar hartenlust wandelen tussen zonsopgang en zonsondergang op de daarvoor aangegeven wegen en paden. 
LEES MEER

 

Zwemmen

­
­
­

zwemmen

In de Zuid-Limburg vind je diverse binnen- en buitenzwembaden. Genieten, ontspannen en relaxen in Zuid-Limburg.
LEES MEER

 

 

­