­
ivmIk zie in Duitsland dat de E10 benzine aanmerkelijk goedkoper is.
Kan ik die tanken voor mijn Golf? Ik tank nu loodvrij 95.
 
Erik-Jan de Jong van het ANWB Autoteam antwoordt:
Volgens opgave is de Golf IV en V met FSI-motor niet geschikt voor E10. De overige versies zijn dat dus wel. Heeft u dus een Golf VI dan kunt u gewoon E10 tanken. De prestaties van de motor zijn dan wel een fractie minder bij E10, met ook een wat hoger verbruik als gevolg.
  • E10 is een mengsel van tenminste 90 procent fossiele brandstof en maximaal 10 procent ethanol.
  • De E staat voor ethanol en de 10 geeft het percentage daarvan aan. Het idee erachter is dat de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen vermindert, zonder dat auto's massaal aangepast hoeven te worden aan een andere brandstofsoort. Overigens is de bekende Euro95 vaak feitelijk E5. Al jaren wordt daarin maximaal vijf procent ethanol bijgemengd. Dit heeft nog nooit tot problemen geleid.
  • De ANWB adviseert om deze brandstof alleen te tanken als je auto ervoor geschikt is. Kies anders altijd de gewone Euro 95 of de premiumbrandstof, bijvoorbeeld SuperPlus 98.

U kunt hier controleren of uw eigen auto

applications internet  geschikt is voor E10: http://www.e10check.nl/

umwelt2 kleinEen milieusticker is in Aachen verplicht. Iedereen die wel eens naar Duitsland reist, kan te maken krijgen met zogenaamde "Umweltzones": zones die als doel hebben de luchtkwaliteit te bevorderen. U mag het bewuste gebied alleen inrijden wanneer uw voertuig (personenauto, camper, bedrijfswagen of autobus) een milieusticker heeft die overeenkomt met de classificatie behorende bij die Umweltzone Aachen.

applications internet  https://milieusticker-duitsland.nl/

In Duitsland moet de auto voorzien zijn van banden die geschikt zijn voor de weersomstandigheden. Er staat geen vaste periode voor, het weer kan zeker in de bergen ook buiten de wintermaanden voor verrassingen zorgen. In winterse omstandigheden moeten auto’s beschikken over een winteruitrusting. Van winterse omstandigheden is volgens de wet in elk geval sprake bij ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming. 

Onder winteruitrusting vallen met name voor winterse omstandigheden geschikte banden, maar ook voldoende ruitensproeiervloeistof en goede ruitenwissers. Deze verplichting geldt ook voor Nederlandse auto’s, campers en motoren. De boete voor het rijden op ongeschikte banden is € 40; in geval van gevaarzetting of hinder is de boete € 80 en 1 strafpunt. Als er winterbanden gemonteerd zijn, moet men zich houden aan de voorgeschreven maximumsnelheid van de band. Als deze maximumsnelheid lager is dan die van de auto dan moet u dit met een voor de bestuurder zichtbare sticker aangeven.

Sneeuwkettingen.
In sommige omstandigheden kan ook het gebruik van sneeuwkettingen verplicht zijn, dit wordt met een verkeersbord aangegeven. Deze verplichting geldt ook voor vierwiel aangedreven auto’s. Met sneeuwkettingen mag ten hoogste 50 km per uur gereden worden.

Mergellandroute

­
­
­

route

De Mergellandroute is een door de ANWB uitgestippelde toeristische route en loopt door een van de heuvelachtigste delen van Nederland.
LEES MEER

 

Fietsen

­
­
­

fietsen

Ontdek al fietsend de uitgestrekte plateaus en Maasvlaktes, die worden afgewisseld met gezellige dorpjes en steden.
LEES MEER

 

Wandelen

­
­
­

wandelen

Bij Het Limburgs Landschap kunt u naar hartenlust wandelen tussen zonsopgang en zonsondergang op de daarvoor aangegeven wegen en paden. 
LEES MEER

 

Zwemmen

­
­
­

zwemmen

In de Zuid-Limburg vind je diverse binnen- en buitenzwembaden. Genieten, ontspannen en relaxen in Zuid-Limburg.
LEES MEER

 

 

­