­

Chateau Neercanne

In Maastricht, op de grens met België, ligt het enige terrassenkasteel van Nederland: Château Neercanne. Het hoogste niveau van de historische baroktuinen doet in de zomer dienst als terras. In de voormalige stallen is het huiselijke lunchrestaurant l’Auberge gevestigd. Dit restaurant heeft een door Michelin toegekende Bib Gourmand. In het kasteel zelf huist het gerenommeerde Restaurant Château Neercanne. De mergelgrotten nodigen uit tot een aperitief en vormen een buitengewoon decor voor vergaderingen, feesten en wijnproeverijen. Château Neercanne is lid van Relais & Châteaux.

Adres: Cannerweg 800, 6213 ND Maastricht  
Tel: 043 325 1359
 

Chateau St Gerlach

In Valkenburg, in het schitterende Ingendael, op 10 minuten rijden van Maastricht, ligt Château St. Gerlach. Een landgoed vol herinneringen en met een overweldigende schoonheid en grandeur. Het voormalige klooster en pachthof zijn omgetoverd tot hotelkamers en suites, huiselijke hotelappartementen en verschillende restaurants. Het recent geopende St. Gerlach Paviljoen & Kasteelhoeve biedt een veelvoud aan mogelijkheden voor zakelijke bijeenkomsten en evenementen. Château St. Gerlach is lid van Relais & Châteaux.

Adres: Joseph Corneli Allee 1, 6301 KK Valkenburg
Tel: 043 608 8888
 

kasteel cartils

Kasteel Cartils en omliggende gebouwen inclusief tuin, oprijlaan en gronden tot aan de Eyserbeek vormen een door het rijk beschermde historische buitenplaats. Een fraai cultureel erfgoed dus. Boven de ingang van het kasteel bevindt zich een rijk versierde dakkapel. Gelukkig zijn er nog particulieren die zich inzetten voor het behoud van cultureel erfgoed. Dat geldt ook voor kasteel Cartils. De eigenaren lieten een fraai carillon installeren in de dakkapel. En wat bijzonder aardig is: daar wordt o.a. ook het Limburgs Volkslied mee ten gehore gebracht.

Adres: Kapolder 10, 6321 PV Wijlre
 

Kasteel Cortenbach

Kasteel Cortenbach is een van de vijf kastelen van Voerendaal. Het kasteel bevindt zich ten noordoosten van Voerendaal en is tegenwoordig particulier bezit en niet voor publiek te bezichtigen.
De oorspronkelijke middeleeuwse burcht, waarvan uit de resten het huidige kasteel is opgebouwd, en de bijbehorende kasteelhoeve stammen beide uit de 14e eeuw. De enige overblijfselen van de burcht zijn onder andere twee ronde torens die vervaardigd zijn uit de plaatselijke Kunradersteen, vermoedelijk de hoektorens van de voorburcht. Daarnaast is er nog een deel van de walmuur overgebleven. Het huidige kasteel is rond 1713 als herenhuis gebouwd door de Akense handelaar Herman Lamberts, die sinds 1682 heer van Cortenbach was, nadat hij het oude liet slopen. In 1776 is het nog eens grotendeels herbouwd. In 1869 overleed de weduwe van de laatste Nederlandse mannelijke telg van het geslacht De Lamberts de Cortenbach op het kasteel.
De voorburcht heeft een karakteristieke toegangspoort met een uivormige torenspits, er is een agrarisch bedrijf gevestigd. Het kasteel zelf was vanaf 1939 een exclusief hotel/restaurant. Nu is het het hoofdkantoor van een bedrijf op het gebied van schoonmaak, personeelsdiensten en facilitaire diensten.
Het kasteel is een rijksmonument.
 
Adres: Kasteel Cortenbach  6367 GE Voerendaal 
 

Kasteel Doenrade

DE HISTORIE VAN KASTEEL DOENRADE
Kasteel Doenrade (oorspronkelijk Doonderhuuske genoemd) werd gebouwd rond 1117 en is daarmee één van de oudste kastelen van Limburg.
Het oudste deel van dit kasteel is het ranke, vierkante torentje bij de ingang. De overige bouwwerken zijn ontstaan tijdens verbouwingen in de zeventiende en achttiende eeuw. Toch moet het een kasteel geweest zijn dat met slotgrachten en ophaalbruggen omringd was.
 
Adres: Limpensweg 20, 6439 BE Doenrade 
Tel: 046 442 4141
 

Kasteel Eijsden

Kasteel Eijsden is een kasteel en rijksmonument in de Nederlands Limburgse gemeente Eijsden-Margraten. Het kasteel is gelegen aan de rivier de Maas.

Ares: Graaf de Geloeslaan 8, 6245 AS Eijsden
 
kasteel Elsloo
Kasteel hoort bij Elsloo
Elsloo bezat als vrije rijksheerlijkheid van oudsher een kasteel, al van voor de dertiende eeuw. De Spanjaarden staken het in 1579 bij de belegering van Maastricht in brand, waarna het Maaswater langzaamaan vrij spel kreeg en het oorspronkelijke kasteel verviel tot een ruïne.
 
Adres: Maasberg 1, 6181 GV Elsloo
Tel: 046 437 7666 
 

01 kasteel erenstein 02 kasteel erenstein

Kasteel Erenstein ligt ten noorden van buurtschap Ham in de gemeente Kerkrade in Nederlands-Limburg in de Anstelvallei. Erenstein is een verbastering van de familienaam Van Ederen, zoals die ook gebruikt werd door ridder Adam van Ederen. De toevoeging stein betekent 'versterkt stenen huis'. 'Ederen' werd vrijwel direct verkort naar 'Eren'.
Lange tijd was Erenstein de zetel van (adellijke) families als Spies von Büllesheim, Poyck, De Grand Ry (vanaf 1858), De Cartier en Grupello. Architect Johann Joseph Couven had grote invloed op een aantal bouwkunstzaken. Tussen 1900 en 1975 werd Erenstein meestal omschreven als kasteel Oud-Erenstein, om onderscheid te maken tussen het kasteel en de hoeve Nieuw Erenstein. Het kasteel en de landerijen eromheen liggen in een gebied dat Groene Long en Cranenweyer genoemd wordt. De gracht om het kasteel wordt gevoed uit de Anstelerbeek.
Ten zuiden van het kasteel lag de Brugmolen.
 
Adres: Kerkradersteenweg 4, 6468 PA Kerkrade
Tel: 045 546 1333
 

Kasteel Genhoes

Kasteel Genhoes is een kasteel in de Nederlands-Limburgse plaats Oud-Valkenburg in de gemeente Valkenburg aan de Geul. Het van oorsprong middeleeuwse kasteel ligt ingebed in het fraaie landschap van het Geuldal, iets ten noorden van de provinciale weg 595. Het kasteel is een rijksmonument en maakt deel uit van het rijksbeschermd gezicht Oud Valkenburg. Het is tevens onderdeel van het Buitengoed Geul & Maas.

 

Kasteel Grasbroek

Kasteel Grasbroek is een kasteel in Nederlands Limburg gelegen aan de Bornerweg 33 tussen de kerkdorpen Born en Guttecoven in de gemeente Sittard-Geleen. Ongeveer 250 meter ten zuidoosten van het kasteel ligt de motteheuvel Stoel van Swentibold in het natuurgebied Grasbroek.

Adres: Borneweg 33, 6141 BJ Guttecoven
 

Kasteel Gronsveld

Kasteel Gronsveld is een karakteristiek kasteel gelegen midden in het dorpje Gronsveld, aan de rand van Maastricht. Het geheel gerestaureerde mergelkasteel heeft zijn karakteristieke Victoriaanse uiterlijk verkregen door een ingrijpende verbouwing omstreeks 1880.
De geschiedenis van dit kasteel gaat terug tot in de middeleeuwen. In de glooiende tuinen rondom het kasteel bevinden zich veel eeuwenoude bomen waaronder beuken en kastanjes en platanen.

Adres: Rijksweg 68, 6247 AK Gronsveld
Tel: 043 408 5505
 

Kasteel Hoensbroek

Kasteel Hoensbroek of Gebrookhoes is een van de grootste kastelen van Nederland. Het oudste gedeelte van het kasteel, met name de hoge ronde toren, dateert van rond 1360, toen Herman Hoen het verbouwde. In 1225 was er in dit moeras al een voorloper, een zogeheten motte-burcht.

Adres: Klinkertstraat 118, 6433 PB Hoensbroek
Tel: 045 522 7272
 

Mergellandroute

­
­
­

route

De Mergellandroute is een door de ANWB uitgestippelde toeristische route en loopt door een van de heuvelachtigste delen van Nederland.
LEES MEER

 

Fietsen

­
­
­

fietsen

Ontdek al fietsend de uitgestrekte plateaus en Maasvlaktes, die worden afgewisseld met gezellige dorpjes en steden.
LEES MEER

 

Wandelen

­
­
­

wandelen

Bij Het Limburgs Landschap kunt u naar hartenlust wandelen tussen zonsopgang en zonsondergang op de daarvoor aangegeven wegen en paden. 
LEES MEER

 

Zwemmen

­
­
­

zwemmen

In de Zuid-Limburg vind je diverse binnen- en buitenzwembaden. Genieten, ontspannen en relaxen in Zuid-Limburg.
LEES MEER

 

 

­