­

Kasteelhoeve Hartelstein

Kasteelhoeve Hartelstein is een kasteelachtige hoeve, gelegen aan Hartelstein 204 nabij het dorp Itteren in het noordoosten van de Nederlandse gemeente Maastricht.
De hoeve behoorde waarschijnlijk bij het Kasteel Hartelstein, dat echter in de 17e eeuw al werd gesloopt maar waarvan de omgrachting en delen van de fundamenten nog werden bewaard.
Het betreft een grotendeels gesloten hoeve waarvan de westelijke vleugels begin 17e eeuw zijn gebouwd. Er waren aanvankelijk twee ronde hoektorens, maar in 1926 werd een ervan afgebroken en van de andere werd de kap gewijzigd. Het woonhuis heeft een 17e-eeuwse schouw en de overige delen van de hoeve zijn 18e-eeuws. Op een der sluitstenen staat het jaartal 1705 en het wapen van de familie Van Volckershoven afgebeeld. Er is een 17e-eeuwse rondboogpoort ingebouwd die afkomstig is van het gesloopte kasteel.
Sinds 1985 is een kringloopwinkel van de stichting Emmaus in het gebouw gevestigd. In maart 2020 is de opening voorzien van een archeologisch centrum in de kasteelhoeve.
Onmiddellijk ten noorden van de hoeve is het gebied tegenwoordig vergraven in het kader van het project-Grensmaas.
 

Website: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kasteelhoeve_Hartelstein

Mergellandroute

­
­
­

route

De Mergellandroute is een door de ANWB uitgestippelde toeristische route en loopt door een van de heuvelachtigste delen van Nederland.
LEES MEER

 

Fietsen

­
­
­

fietsen

Ontdek al fietsend de uitgestrekte plateaus en Maasvlaktes, die worden afgewisseld met gezellige dorpjes en steden.
LEES MEER

 

Wandelen

­
­
­

wandelen

Bij Het Limburgs Landschap kunt u naar hartenlust wandelen tussen zonsopgang en zonsondergang op de daarvoor aangegeven wegen en paden. 
LEES MEER

 

Zwemmen

­
­
­

zwemmen

In de Zuid-Limburg vind je diverse binnen- en buitenzwembaden. Genieten, ontspannen en relaxen in Zuid-Limburg.
LEES MEER

 

 

­