­

ie goede oude tijd. Je hoort het steeds vaker zeggen. Hoewel het leven ondergronds bikkelhard en zeer ongezond was, steunde het op een fundament van kameraadschap en trouw zoals alleen de Limburgers dat kennen. De mijnbouw hield op te bestaan en de mijnkoloniën liepen leeg. Alles van zwart naar groen was het motto en het leek wel of Nederland zich schaamde voor het mijnverleden. Limburg werd vergeten en een dankjewel kwam er niet. Vele tienduizenden mijnwerkers zonder baan en Limburg moest opnieuw beginnen. De beloofde financiële steun bleef uit, het beetje hulp dat er kwam, was maar tijdelijk. Toch zullen we nooit vergeten hoe de Limburgers in meer dan 75 jaar commerciële mijnbouw, Nederland heeft opgebouwd en verwarmd.

Deze website werd gerealiseerd, omdat veel bronnen nogal slordig met het mijnverleden omgaan. Veel onvolledige of zelfs foutieve informatie. Vaak passen teksten niet bij de bijgevoegde illustraties of foto's. Jaartallen worden te pas en te onpas verwisseld. Foto's zijn vaak gespiegeld, of hebben zelfs totaal niets te maken met het onderwerp. Tal van boeken en schriften kopiëren eenvoudig de gemaakte fouten van hun voorgangers. Het team van De Mijnstreek spant zich in om alle relevante informatie te corrigeren en daarmee het Mijnverleden de eer aan te doen, die het verdient.

 
 

Mergellandroute

­
­
­

route

De Mergellandroute is een door de ANWB uitgestippelde toeristische route en loopt door een van de heuvelachtigste delen van Nederland.
LEES MEER

 

Fietsen

­
­
­

fietsen

Ontdek al fietsend de uitgestrekte plateaus en Maasvlaktes, die worden afgewisseld met gezellige dorpjes en steden.
LEES MEER

 

Wandelen

­
­
­

wandelen

Bij Het Limburgs Landschap kunt u naar hartenlust wandelen tussen zonsopgang en zonsondergang op de daarvoor aangegeven wegen en paden. 
LEES MEER

 

Zwemmen

­
­
­

zwemmen

In de Zuid-Limburg vind je diverse binnen- en buitenzwembaden. Genieten, ontspannen en relaxen in Zuid-Limburg.
LEES MEER

 

 

­