­

logo mijnwerkersOorsprong

Een wereld zonder de mijnen was in de jaren 50 bijna niet voor te stellen in de Limburgse mijnstreek. Echt álles draaide om de mijnindustrie. Toch werd de sluiting van de steenkolenmijnen in 1965 aangekondigd door minister Den Uyl. Veertig jaar na die ingrijpende gebeurtenis opende het Nederlands Mijnmuseum om deze diepgenestelde geschiedenis levend te houden en om samen de verhalen van toen boven te blijven halen.
 

Word vrijwilliger!

Wilt u ons helpen het mijnbouwverleden over te dragen op de jonge generaties? Word dan vrijwilliger en leid onze bezoekers door het schachtgebouw met bijzondere objecten die herinneren aan de mijnperiode.
 

Gebouw

Het Nederlands Mijnmuseum is gevestigd in het schachtgebouw van schacht II van de Oranje Nassau I mijn.
De steenkolenmijn Oranje Nassau I te Heerlen had drie mijnschachten. Schachten zijn de levensaders van de mijnen. Hierdoor moet alles omlaag en omhoog; mensen, materialen, water, perslucht, elektriciteit, ventilatielucht, gedolven steenkool en stenen.
In 1893 werd begonnen met het afdiepen van de schachten. Pas in 1898 werd de eerste steenkool gedolven. Op 31 december 1974 sloot de Oranje Nassau I als laatste Nederlandse steenkolenmijn zijn deuren. Van het immense bovengrondse mijnterrein is weinig overgebleven. In en rond schacht II is het Nederlands Mijnmuseum gevestigd. Schacht I is verdwenen in het omliggende plantsoen en schacht III ligt onder het nieuwe CBS-gebouw.
 
Home 25 Mijnmuseumpad 2  6412 EX Heerlen
Phone 25 045-5713707
Mail 25  
 
 

Mergellandroute

­
­
­

route

De Mergellandroute is een door de ANWB uitgestippelde toeristische route en loopt door een van de heuvelachtigste delen van Nederland.
LEES MEER

 

Fietsen

­
­
­

fietsen

Ontdek al fietsend de uitgestrekte plateaus en Maasvlaktes, die worden afgewisseld met gezellige dorpjes en steden.
LEES MEER

 

Wandelen

­
­
­

wandelen

Bij Het Limburgs Landschap kunt u naar hartenlust wandelen tussen zonsopgang en zonsondergang op de daarvoor aangegeven wegen en paden. 
LEES MEER

 

Zwemmen

­
­
­

zwemmen

In de Zuid-Limburg vind je diverse binnen- en buitenzwembaden. Genieten, ontspannen en relaxen in Zuid-Limburg.
LEES MEER

 

 

­